SKOGEIER FRA a-å 


Her har vi samlet en liste over ord og uttrykk som ofte dukker opp i sammenheng med skogbruk. Dette er ikke en komplett ordliste, men du vil finne mange sentrale begreper.  

 
 
 Skogstjerner


A - Avstandsrydding
Å lage plass rundt de trærne man mener vil gi fint tømmer. Dette gjøres når skogen er ung, i hogstklasse II.  

B - Bærekraftig skogbruk
Dette handler om å forvalte skogen på en måte som sikrer at den kan brukes av både nåværende og fremtidige generasjoner. Dette inkluderer å hogge trær i et bærekraftig tempo, plante nye trær, og ta vare på det biologiske mangfoldet i skogen.
 

C - CO2
Skogen spiller en viktig rolle i å bekjempe klimaendringer. Trær absorberer CO
2 fra atmosfæren og lagrer det i biomasse. Dette bidrar til å redusere effekten av drivhusgasser og bremse global oppvarming. 

D -Dekar
 Målenhet for areal (kalles også mål) 1 daa = 1000 m2. 

E -Eierskap
Å eie skog er et stort ansvar. Skogeiere må ta vare på skogen sin på en måte som er både bærekraftig og lovlig. De må også følge en rekke forskrifter og retningslinjer. 

G - Gårskart
Nibio har utviklet et digitalt gårdskart der du finner kart og arealtall for skogs- og landbrukseiendommer. Du finner dette på gardskart.nibio.no 

H -Habitat
Skogen er et viktig habitat for et mangfold av planter og dyr. Skogeiere har et ansvar for å ta vare på skogens habitat og sørge for at den er et sunt sted for alle arter å leve. 

I- Investeringer
Skogbruk er en langsiktig investering. Det kan ta mange år før trærne er store nok til å hogges og selges. Skogeiere må derfor være tålmodige og villige til å investere tid og penger i skogen sin. 

J - Jordkarbon
Jord inneholder mye karbon. I boreal skog er mengden karbon lagret i jorda større enn det som er lagret i trær og annen vegetasjon. Endringer i karbonlageret i jord påvirkes både av klimaendringer og hvordan vi forvalter skogarealene. 

K - Klima
Klimaet spiller en viktig rolle for veksten og trivselen til trærne i skogen. Skogeiere må være oppmerksomme på klimaendringene og hvordan de kan påvirke skogen. 

L -Livsløpstre
Et tre som gjennomfører hele det naturlige livsløpet sitt. Disse trærne står urørte og settes ofte igjen med hensikt ved skogsbehandling. Trærne kan bli 100-500 år, og vil bli liggende igjen i skogen når det dør.
 
 

M -Markberedning
 Å røske opp i skogbunnen for å gjøre det lettere for nye planter å vokse.  

N - Nøkkelbiotop
Område som er spesielt viktig for å bevare det biologiske mangfoldet.  

O - Omløp
 Tiden mellom to foryngelseshogster. Denne tiden regnes som regel fra et skogbestand etableres, enten ved at skogen etablerer seg naturlig eller ved planting eller såing, til det sluttavvirkes.  

P -Produktiv skogsmark
Mark som i gjennomsnitt kan produsere minst en kubikkmeter trevirke, inkludert bark, per hektar og år.  

R- Rotnetto
Dette er brutto tømmerverdi fratrukket driftskostnader, miljøadministrasjon og målekostnader. Rotnetto er altså hva en skogeier sitter igjen med av penger når tømmeret er solgt, men etter alle kostnader er trukket fra.  

S -Skogbruksplan
En skogbruksplan inneholder en oversikt over en rekke forhold på skogeiendommen. For eksempel størrelse på skogen, type treslag og hogstklasse. Informasjonen presenteres i kart og er laget for de delene av eiendommen hvor det drives skogbruk. Planen gir også råd om hvilke tiltak som bør utføres i de ulike områdene. 

T -Tilskudd
Tilskudd i skogbruket har som mål å stimulere til økt verdiskapning, bærekraftig utnyttelse av skogsressursene og bevaring og utvikling av miljøverdier i skog. Sjekk Landbruksdirektoratets sider for mer informasjon

U - Utmark
Utmark er en betegnelse på landområder som ikke er dyrket eller innhegnet. Skogområder er en viktig del av utmarken i Norge. 

V - Virkesutnyttelse
 Andelen av virket som tas ut fra skogen og blir nyttiggjort ved videre foredling etter en hogst, samt i hvilken grad virket benyttes til lønnsomme produkter. 

W –Webbasert læring
Det finnes enorme mengder informasjon og kurs for skogbrukere på web. Mye av dette finner du blant annet på Skogkurs.no og hos skogeierlagene.  

X -Xylologi
 Xylologi er læren om trevirke. Skogeiere kan ha nytte av å lære om xylologi for å bedre forstå egenskapene til trærne i skogen sin. 

Y -Yngre generasjoner
Skogeiere har et ansvar for å forvalte skogen på en måte som sikrer at den kan brukes av både nåværende og fremtidige generasjoner. Dette betyr å ta vare på skogen og bruke den på en bærekraftig måte. 

Z- Zen
Skogen er et populært sted for friluftsliv og rekreasjon. Skogeiere har et ansvar for å sørge for at skogen er tilgjengelig for alle, og at den brukes på en måte som ikke skader naturen. 
 

Æ- Ærverdig
Mollestadeika i Birkenes er Norges nest største tre, regnet ut ifra tykkelse og omkrets på treet. Eika er innhol, men vokser fremdeles. Treet har seks store greiner, og krona dekker ei flate på over 200 kvadratmeter. Treet regnes for å være over 1000 år gammelt.  

Ø – Økosystemtjenester
Alle goder og tjenester vi får fra økosystemene. Slik som rent drikkevann, pollinering av planter eller resirkulering av næringsstoffer i jorda. 

Å -Årlig tilvekst
Den årlige tilveksten er et mål på hvor mye trærne i skogen vokser hvert år. Skogeiere kan bruke informasjon om årlig tilvekst for å planlegge hogst og andre tiltak i skogen. 

Og helt til slutt: 

F – Forsikring
Hos oss får du skogforsikring med et fornuftig forhold mellom pris og risiko. Forsikringsvilkårene er utarbeidet i samarbeid med skogeiere, og de er enkle og oversiktlige. Du kan velge mellom produktpakkene Skogforsikring som inkluderer alle dekningene vi har, og God Start som er startpakken for nye skogeiere. 

Du finner også en mer omfattende alfabetisk liste over ord og utrykk her.

 

produkter


Teaser generasjoner

Ny SKOgeier - hva nå?

Er du ny skogeier? Vi har samlet en rekke tips og linker til deg som kan være til hjelp.

Teaser etter skade 2

Hva skjer etter en skade?

Her finner du en oversikt med 5 punkter om hva som skjer etter det har oppstått skade på skogen din.

Teaser oppdaterte produkter

Finn riktig forsikring

Hos oss får du forsikring av skog som er tilpasset deg og skogen din. 

Likte du artikkelen? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få mer relevant lesning: