NY skogeier - hva nå?


Å eie skog gir deg ikke bare muligheten til å forvalte et vakkert stykke natur, det er også et langsiktig prosjekt. Har du mange unge trær, kan det ta mellom 60 og 130 år til disse er hogstmodne. Med slike tidsperspektiver kan det være lurt å planlegge langsiktig. Her får du som er ny skogeier noen tips om hvor du kan starte, og nyttig informasjon:  

Ny skogeier_hoved

Bli med i et fellesskap  
Det finnes mange organisasjoner og foreninger for skogeiere i Norge. Å bli med i en av disse gir deg mulighet til å lære av andre skogeiere, dele erfaringer og få hjelp, råd og støtte. Norges skogeierforbud og Norskog er de nasjonale aktørene. De fire skogeiersamvirkene som ligger under Norges skogeierforbund er Allskog, AT skog, Glommen Mjøsen Skog og Viken Skog. Det finnes også interesseorganisasjoner som Det norske Skogselskap, som jobber for å øke kunnskapen om skog. Kvinner i skogbruket jobber for å motivere kvinner til deltagelse og engasjement på alle områder innen skogbruk.  

Andre steder du kan få råd 
I kommunen finner du din lokale skogbrukssjef, som også kan gi deg råd og veiledning. Det er også mulig å kontakte tømmerkjøpere som Nortømmer og SB skog. Vi hjelper deg også gjerne, og da kan bruke kontaktskjemaet vårt for å snakke med noen av de flinke folkene som jobber i Skogbrand sin kundeservice.  

Sett deg mål
Hva ønsker du å oppnå med skogen din? Ønsker du å maksimere tømmerproduksjonen, skape et mer variert og levende landskap eller fokusere på friluftsliv og rekreasjon? Å sette deg klare mål vil hjelpe deg med å ta de riktige beslutningene for skogen din.  

Bestem deg om hvor aktiv du vil være som skogeier 
Det er opp til deg å bestemme hvor mye du vil jobbe i, planlegge og forvalte skogen din. Noen skogeier utfører de fleste aktiviteter selv, og styrer planlegning og forvaltning selv. Andre setter bort hele jobben til andre aktører. Det vanligste er kanskje et sted midt imellom.  

Få oversikt over den nye skogen din
Vi anbefaler at du skaffer deg en god oversikt over skogen din. Ofte finnes det allerede en skog- og miljøplan for eiendommen din, og for noen eiendommer er dette også tilgjengelig digitalt. I skogbruksplanen får du oversikt over de ulike bestandene skogen din består av. Du finner også mye relevant informasjon om eiendommen på Gårdskart fra NIBIO.  Det å gå ut i skogen din gir deg også lokalkunnskap som er gull verdt.   

 

 

Tilskudd og støtteordninger  
Det finnes en rekke tilskuddsordninger og støtteordninger tilgjengelig for skogeiere i Norge. Disse kan hjelpe deg med å finansiere skogbruksplanlegging, skogplanting, veibygging, og andre tiltak. Du kan finne mer informasjon om disse ordningene på nettsidene til Landbruksdirektoratet eller din lokale skogbrukssjef i kommunen.  

Lær mer om skogbruk  
Det finnes mye informasjon tilgjengelig om skogbruk og bærekraftig forvaltning av skog. Skogkurs tilbyr flere kurs rundt om i landet. Her finner du blant annet nødvendig opplæring i Norsk PEFC Skogstandard, som er en av sertifiseringsordningene i skogbruket. Skogskolen.no er skognæringens fellessatsing for nettbaserte kurs. Du kan også delta på konferanser, lese faglitteratur, eller kontakte ditt lokale skogeierlag for å lære mer.  

Hvitveis 

Bør du forsikre skogen din?  
Selv om du ikke har direkte inntekt på skogen din, kan det være mange gode grunner til å forsikre den.  Dessuten er det mulig at skogen din allerede er fullt eller delvis forsikret hos oss. En Skogforsikring følger skogeiendommens gårds- og bruksnummer. Hvis du overtar eller arver skog som allerede er forsikret, kan du fortsatt automatisk være forsikret. Du kan lese mer om det her.   
Vi vet det er mye å sette seg inn i som ny skogeier. God start er en skreddersydd forsikringspakke for deg som akkurat har overtatt skogeiendom på under 5000 dekar 

Ta vare på skogen din   
Å være skogeier er en spennende og givende oppgave, og et langsiktig engasjement. Det er viktig å ta vare på skogen ved å drive bærekraftig og sørge for at skogen er et attraktivt sted for både planter og dyr. I forvaltningen og planleggingen er det mange hensyn som skal tas, men med framtidens klimaendringer er det viktig å huske at også risiko for skogskader må vektlegges.  Les mer om forebygging her. 

Teaser 1

SKOGEIER FRA A TIL Å

Her finner du en oversikt over ord og uttrykk som ofte dukker opp i sammenheng med skogbruk.

Teaser tretopper

forsikre skogen?

Her finner du en oversikt med 10  grunner til at du burde forsikre skogen din. 

Teaser snøskader

KLima og snøskader

Klimaendringer vil ha komplekse effekter på snøforholdene, og dermed også skogen vår. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få flere tips til skogbehandling og forebygging